Sunday, 29 April 2012

BERSIH 3.0 || Guna Hak Berfikir Sebelum Hak Untuk Bersuara

 
Assalammualaikum...


Sekarang negara kita Malaysia sedang hangat dengan isu Bersih 3.0 walaupun aku merasakan perhimpunan Bersih kali ini tidak sepanas Bersih 1.0 n Bersih 2.0. Pelbagai pihak memberikan pandangan mengenai pekara ini. Dan seperti biasa pihak polis dan pihak berkuasa tempatan (DBKL) akan tersepit di antara pihak kerajaan dan pembangkang.


"Apa salahnya pergi Bersih 3.0?" antara persoalan yang aku banyak dengar. Kalau mengikut undang-undang, perhimpunan haram adalah salah. Dan bersesuaian dengan term "haram" yg digunakan tentulah ia merupan sesuatu aktiviti diluar kebenaran daripada pihak berkuasa, sama ada ia akan mengganggugugat aktiviti masyarakat tempatan terutama para penjaja dan peniaga mahupun masyarakat umum yang ingin keluar ke bandaraya KL untuk beriadah ataupun membeli belah. 

Tetapi seperti biasa, pihak polis akan sentiasa dipersalahkan. Bila masyarakat menyebelahi pihak polis, mereka-mereka yang hadir untuk #Bersih 3.0 akan bersuara mnyatakan "kau tak ade kat situ, jangan cakap benda yang kau tak tahu, Kau tak rasa tembakan meriam air n gas pemedih mata" Rasa-rasa pihak berkuasa akan bertindak kalau mereka tidak melepasi sempadan halangan pihak berkuasa? Dan lagi satu, kalau tidak mahu merasa tembakan gas pemedih mata janganlah hadir di perhimpunan yang dilarang.


Secara jujurnya aku memang tidak menghadiri Bersih 3.0 ni, dan aku hanya melihat beberapa video yang yang telah di uploadkan di youtube. Tidak mahu mngulas lebih lanjut mngenai video-video yang di uploadkan kerana ia mungkin akan menaikkan amarah individu-individu yang berkenaan kerana jika tersilap comment munkin aku akan di cop orang Umno atau pon PKR...urgh!!!PKR??? say no lah kot... Kalau PAS boleh tahan lg.


So, untuk rumusannya, kalau ada rakan-rakan anda sendiri yang menghadiri perhimpunan ini, janganlah korang nak sindir-sindir ke atau nak buat-buat tanya apa yang diorang buat kat sana. Pasalnya kadang-kadang benda macam ini pon boleh putus kawan. Terutama budak-budak universiti. Memang ramai aku rasa daripada ipta mahupun ipts, pasal kawan aku pon ada yang hadir ke perhimpunan Bersih ni. So korang buat tak tahu je. Aku rasa itu jalan yang selamat untuk tidak mengeruhkan suasana persahabatan korang. Nak tahu lebih lanjut korang pergilah baca di blog-blog pro MCA or DAP...

Wassalam W.B.T...

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons