Wednesday, 12 January 2011

.::MENOREH,MENGOPEK,MELANTON::.

Salam…

wah, sudah berminggu hikayat nawza nie x berupdate. sampai new year pon nawza buat xtau jer..haha. rasa x lambat lagi kot nak ucapkan selamat tahun baru 2011 kepada semua yang membaca blog nie…(ramai nie peminat, smpai jem trafic kat hn ni..memang perasan!!!). Ok lah, untuk tahun 2011 ni nawza nak membuat sedikit perubahan dalam blog ni..haha.sikit jer, iaitu penukaran kata ganti nama dari nawza kpada aku o saye (gedik lak ai, smpai bnde kecik pon nak cakap).ok.. nawza rasa, eh….aku rasa ia lebih mudah n menjiwai diri n hikayat aku sendiri….

Ok lah…xmau membebel bnyak2.. aku just nak share gambar2 dengan korang selama aku bercuti di kg selama 4 hari ari 2…4 hari je cuti aku tau..sian x??orang lain semua berbulan cuti..(2 lah, gatal sngat nak join itu ini, kan x dapat cuti!!!

Aku dok felda je dekat daerah gemas ns. so 4 sure lah kawasan perumahan dikelilingi pokok getah n termasuk juga kelapa sawit. abah aku peneroka jer n mempunyai ladang getah sendiri dalam 10 ekar lah.. xtually aku nie x penah tolong abah aku menoreh, so masa aku balik ke kg 2, malam hari aku sampai 2, mak aku da kata dah kat aku, “sok pagi bangun2 awal2 wan ikut mak n abah g kebun”…walawei!!!! nak kate xcited x lah juga, tpi oklah juga, xdelah aku dok memerap kat umah je..

sok paginya pkoi 5 pagi lagi aku da bngun dah..pasal malam 2 aku tido awal…mak aku pon dah bngun da siapkan sarapan pagi. lepas solat subuh n sarapan kami gerak ke kebun getah. dalam pkol 6.40 pagi lah.. nak kata sejuk, x payah cakap lahkan. lagi2 kawasan kampung, masuk plak kebun time gelap2 n berkabus…huh.. aku bawak mak aku nek moto ex5 mak aku 2. mang adventure giler r jalan kobun 2, belopak sana sini.ada aku attachkan gambar2 dibawah 2..

fyi harga getah sedikit tinggi lah sekarang. so hasil aku tolong 4 hari 2 dapatgak lah gaji dalam rm500 hengget. hehehe…aku tak mintak k, tapi abah aku bagi … hari pertama (sampai2 je abah aku bgi 100hengget), hari kedua dapat upah menoreh n mengopek lantun rm50, hari ketiga rm50, hari ke empat xde gaji pasal hari 2 kami menoreh jer, xde mengopek(sory lah, mang 2 istilah org kg time memungut getah lanton iaitu mengopek…mayb pasal macam kopek kulit buah la, tpi nie kopek lantun dalam cawannye..paham x???). dan last day nawza dapat sekali gedebuk 300ratus hengget..totalkan semua 500 hengget…hahaha.. cukuplah kot untuk kehidupan nawza sementara tunggu jpa masuk.

ok, layan je lah gambar2 dibawah nie, x letak gambar xsah plak ape yang aku bebelkan kat atas tadi..hahaha.ok layan….

Lokasi: kebun abah aku!!!

25122010766_2

adek aku baju hijau 2, n abah aku….masa nie kitorang memungut hasil(mengopek lanton 2)

24122010764

hah. inilah mak aku..hahaha.. kene pakse woo g kebun masa hari pertama, pastu aku g ngan rele hatinye…mak aku noreh dah lima baris, aku 1 baris pon x settle2 lagi…hahaha. biasa lah, budak baru belajar…

26122010769

hah..ni baru sikit lecaknye, ada yg lagi horor tapi nawza x capture pulak gmbar nye.nie pon da kire rare dah bagi sesapa yg xpenah masuk kebun.

26122010770

hahaha..kelas x?? bak kata kakak aku, “ko g kebun xmau kalah, macam p shopping complex”…hahahaha..mesti r..kene jaga penampilan..sampai je kebun terus tukar sweater len mak oi…hahaha…t berbau..hahahahaha

26122010772

3 bijik moto ni lah yang digunakan. ada sekali 2 aku bawak ex5 mak aku2, aku lenjan mendaki teres2 bukit 2, kononnye nak jalan dekat lah..tapi x jugak..men ngan lumpur akhirnya…balik membasuh moto 2.

26122010773261220107752712201078127122010782271220107832712201078427122010786

nie lah hasilnya.. tapi xpenuh lagi..biasanya akan ada 1 lagi tong macam baldi lah, tapi besar sikit…n abah aku akan buat 2 kali trip menjual..pasal xmuat nak bawak sekali semua.

2712201078727122010788

2412201076224122010765

haha,..dan akhirnya bukti aku menoreh…hahaha..mulut sampai terbukak pasal kusyuknye pasal x mau bagi pokok 2 rosak..(tapi bnyak je  pokok yg terluke..hehehe)

ok…stakat ni je n3 kali nie yer…laen kali aku update dengan cerita2 yang lebih menarik..kalau x menarik pown korang anggap menarik lah yer…

salam wbt…

p/s: dibesarkan dari kecik sampai besar dengan duit jualan lanton 2.. proud 2 be anak penoreh getah…masa aku tolong harga getah RM6.50/kg.. abah aku hantar jual 1st day aku tolong dalam 70kg.. korang kire r sendiri bape hengget..dah dekat ngan gaji pak najib dah(hyperpola sngat plak..hahahaha)

4 comments:

bukan photographer said...

waaa...ble masuk record ni ko g noreh...kalau kat sini ko jangan sebarang plak sebut kopek..haha

Nawza said...

Bp: haha..world record..hahha..

Nur Raihana said...

org menoreh ko dok bergmbor jer apo cer....hahaha

Nawza said...

nie 2 dalam 1 la...

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons