Wednesday, 11 August 2010

.::Polution in my faculty, selamatkan ikan2 ditasik ini::.

Salam...

Lama betul NAwza xupdate n3 kan...Ulpsss lupe plak nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...huhuhu...Nawza malas la nak buat N3 pasal ramadhan nie,huhuhu...bkan ape, da bnyak da rakan2 bloger yg da buat,...Nanti isinye tetap same ngan yang laen...So NAwza bace jelah dripada rakan bloger yang laen jer ape2 N3 mnengenai bulan pose nieh.....

Dan N3 kali ini Nawza nak cerita sikit pasal pencemaran alam sekitar di sebuah tempat yg dulunye cantek, boleh dikatan sbgai lokasi wajib untuk pelajar yg da gred di UPM nie amek gambar kenang-kenagan sudah berubah sedikit wajah..


Inilah tempatnye, sudah dapat agak dimana???

Yess!!! betul...10 markah Nawza bagi untuk anda yang berjaya menjawab dengan betul...Memang betul di Tasik Fakulti Kejuruteraan UPM..cantekkan???
Tapi malangnye, petang tdi Nawza lalu, terkejut dngan perubahan yang tiba2 mendadak...(sbnarnye Nawza dah perasan beberapa hari yang lalu,tapi xsangke boleh jadi seteruk ini)
dan lihat lah gambar seterusnye....
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
|:|
____
\ /
\ /
\/


Seperti air longkang bukan rupanya...


pemandngan yang agak menjijikan dan terdapat bau2 yg kurang menyenangkan juga..




huh...lokasi memancing Nawza n frenz kini berubah wajah...ikan2 mungkin bnyak yg da mati...

Selepas melihat foto2 diatas, mesti rakan2 yang laen juga terkejutkan...erm.. Mungkin tindakan untuk membersihkan tasik ini akan dilakukan sedikit masa lagi bg mengindahkan semula lanskap tasik ini...

Punca pencemaran ini berlaku tidak dapat Nawza pastikan, tetapi mungkin juga daripada sisa pembinaan penambahan banggunan baru bgi fakulti yang terletak bersebelahan tasik ini juga..Ataupown dri sisa pepejal pekerja pembinaan disana...tpi semua itu hanyalah andaian Nawza sahaja...dan Nawza percaya pekara ini berlaku bukan disengajakan.

Nawza berharap kepada pihak2 yang bertanggungjawab dapat menyelesaikan masalah ini secepat yang mungkin kerana ini boleh merosakkan reputasi University sebagai "A World Leader in New Tropical Agriculture" bila Karam Sing Walia datang membuat liputan...owh...bahaye 2....

ok..lah..setakat ini saja N3 kali ini..nanti dari semasa ke semasa Nawza akan update lagi...bye2..
salam wbt...

18 comments:

sukacakap said...

karam singh walia!!...hahaha....mmg horror tasik tu..siap ada viawak..suh punggah buat viawak 3 rasa la..juadah berbuka..huhu

nawza_terbaek said...

hahaha..nanti Nawza ckap dengan die..huhuhu

tieyra said...

ko smpan skit air tasik nie...ak nk wat sample utk fyp taun dpn leh??...heheheheh...
uishh...bek pi perbersih cpt2 b4 lg truk...bkn snang tau nk pulihkan...syang..tasik lawa kot..hiihi

nawza_terbaek said...

haha..boleh jer, btol ke nak???hahahaha.. sbgai bkal jurutera alam sekitar pe advice ko???hahaha..ke nak trus jumpe si karam 2??hahaha

zulaikha said...

cepat2 bersihkan... kalau lambat sgt, wan je la yg tlg...;)

nawza_terbaek said...

hahaha...dlam tasik 2 de penunggu sjak zaman dinosour lg dan die d beri nme raje tasik aka biawak...hahaha..tpe2, tau la dorg bersihkan t..Nawza da inform pekara nie dekat wakil mpp fakulti, so harap dorg ambil tindakan la lepas nie...kite tunggu dan lihat....

zulaikha said...

oke.. jangan lame2.. nanti ikan matik.. huhu.. (betul ke ade ikan ni? (^_^)?

nawza_terbaek said...

adelah...NAwza n frens da pnah mancing da kat situ senyap pagi2 bute...(ulpsss,kantoi kalau keselamatn UPM bace)hahahaha...

zulaikha said...

hahahahha.... sempat lg eh memancing pepagi bute.... dapat ikan ke??

nawza_terbaek said...

yup...ade la..besar2 gak ikan die..ikan talapia la bnyak dpat...ade member master masak, dorang yg da rase kate sedap..tpi Nawza xpnah rasa lgi..hahaha

p/s:siap masa ikan 3 rasa lgi..taun dean abes kne gantung 1 sem...hahaha

zulaikha said...

sape dean korang.. meh nak bg tau.. hahahhaahha....

izzah said...

hbs tu mne ikan2 tu berhijrah?..nmpknye rmdhan kali ni ikan2 tak dpt nk smbut dgn aman..huhu...

ASaDa RyutaRo said...

kalau karam singh walia buat liputan, boleh jadi berita panas benda ni. huhu..

pelik jugak klu tiba2 jd teruk camni.. hurmm..

MahaMahu said...

Cantik campus kau tu ada tasik lagi... korang kot buat pencemaran semulajadi hehehehe..

Shidi Shah said...

itu bkan polution
itu lumut wei..
ikan makin sihat ag mkn 2..
aper r

nawza_terbaek said...

sory...lmbat reply yer...skang mgu exam...

asada: haha..mang pelik pown, tpi skang xde la seteruk ari 2..da ok c8 dah...

MahaMAhu: bkan kitorg la yg buat, tpi sbnarnye masalahnie kerana perubahan cuaca...Xtually lepas je NAwza post n3 pasal pencemaran nie, Nawza juga telah panjangkan masalah nie kepada wakil mpp fakulti, dan die pown dah panjangkan ke org bertanggungjawab...n keesokkan harinye ada org yang dtg cek air ditasik nie..Nawza pown nampak diorng dtg mayB ambil sampel air 2..laporan yg Nawza dpat drpda MPP tersebut mngatakan punca pencemaran nie disebabkan perubahan cuaca yg x menentu..xtually betul la shidi kata lumut yg terapung 2...

Kiddo. said...

ape dah jadi dengan tasik korang. ishh.

nawza_terbaek said...

di bgtau pasal cuaca yg x menentu( mpp ckap)..bnde nie mcm lumut..kadang2 ade..kadang2 xde...ble tenggelam timbul kot...sometime ade bau gak..tpi kaw die x meliputi seluruh tasik....

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons